KARMA

Hakkımızda

            KARMA (Karadeniz Müzik Arşivi) kültürel zenginliğimizi ve bu zenginliğin geçmişten gelen bağlarını irdeleyip bir arada olmasını sağlamak ve geleceğe aktararak araştırmacılara sağlıklı bir zeminde yeni olanaklar sunabilmeyi amaçlamaktadır. Ancak bu kadar büyük bir coğrafyada büyük bir tarihsel zaman diliminde kurulmuş ağlara ait kayıtları toplamak, yeni alan araştırmaları düzenlemek, 100 yılı aşkın bir süredir var olan arşivler içinden bölgeye ilişkin görsel-işitsel materyalleri bulup çıkarmak kolay bir iş değildir. Hele ki ülkemizde bu tür bir çalışmanın örneğinin olmaması, bu tür çalışmalara ilgi gösterilmemesi, sınırlı ve zor imkânlarla destekler bulunabilmesi ve bu konuda eğitim veren bir kuruluşun bulunmaması gibi unsurları düşünürsek bu mesai daha da zorlaşmaktadır. Ancak, bu zor şartlara karşı kararlılık gösterilerek 2011 yılında Abdullah AKAT’ın KTÜ Bilimsel Araştırmalar Projeleri kapsamında sunduğu proje ile arşivin alt yapısını hazırlanmış ve 2012 yılında da Karadeniz Müzik Arşivi (KARMA) adıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde fiziki mekan ve teknik donanımı oluşturulmuştur. 2014 yılında açılışı yapılan arşiv, 2018 yılında Devlet Konservatuvarı ile birlikte Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden yeni kurulan Trabzon Üniversitesi’ne aktarılmıştır.

 

KARMA, yerli ve yabancı bilim insanlarının bölgede yapmış olduğu bütün araştırmaları taranması, eksik olanların tespit edilmesi ve dağınık halde bulunan parçaların bulunması ve bulunan kayıtların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Karadeniz Müzik Arşivi; Almanya, İngiltere, Avusturya, ABD ve Gürcistan gibi ülkelerde bulunan müze, arşiv vb. kurum ve kuruluşlarla işbirliği anlaşmaları yapmıştır ve bu sayede ortak kullanım hakları, değiş tokuş gibi bazı kazanımlar elde edilmiştir. Örneğin, Türkiye’nin saha çalışmalarıyla elde edilmiş en eski ses kayıtları bu yolla KARMA bünyesine kazandırılmıştır. Bu saha kayıtlarından en eskisi 1902 yılına aittir ve o dönem Adana Vilayetine bağlıyken günümüzde Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlanan Zincirli köyünden alınmıştır. 1906 yılı Romanya kayıtları, 1909 yılından itibaren Kafkasya bölgesinden alınan kayıtlar, 1915-1918 Kırım kayıtları ve bununla birlikte mübadele sonrasında Yunanistan’a yerleşmiş olan Karadenizli mübadillere ait ses kayıtları da arşivde mevcuttur. 1914 yılından itibaren Karadeniz bölgesi müzik kültürü içerisinde seslendirilmiş taş plaklar, 50’li ve 60’lı yıllardan günümüze ulaşan 45’likler ve uzunçalar plaklar da oldukça önemli bir birikim sağlamaktadır. Yine makara bantlar, kasetler ve teknolojinin değişimine bağlı olarak gelişen çok sayıda ses kaynağı arşivde muhafaza edilmektedir. Karadeniz Müzik Arşivi görsel-işitsel bir arşiv olmakla birlikte ses kayıtları haricinde video, fotoğraf, kitap, cd kitap, tez, dergi, neşriyat, çeşitli kart ve davetiye, gazete, vb. materyalleri de bünyesinde barındırmaktadır.

 

Karadeniz Müzik Arşivi’ne, Hakkı YILMAZ, Cemil ÜNLÜ, Atilla Alp BÖLÜKBAŞI, Tuncer KARABULUT, İberya ÖZKAN, Özgür SANAL gibi çok sayıda koleksiyoner bağışlar yapmıştır. Yapılan bu bağışların bir kısmı dijital olup, dijitalleştirmeleri ve restorasyonları yapılamamış olanlar ise 2014 yılından beri Trabzon Üniversitesi Öğr. Gör. Özgün Arda NURAL ve asistan öğrenciler tarafından yapılmaktadır. KARMA bünyesinde bulunan materyallerin %80’i dünya arşivcilik standartlarına uygun olarak dijitalleştirilmiş olup Türkiye'nin bu anlamdaki ilk görsel-işitsel arşivlerinden biridir. Karadeniz Müzik Arşivi’nde şu an itibariyle 4 araştırmacı, aynı anda birbirinden bağımsız olarak kapalı ortamlı çalışabilecek ortama sahiptir. Arşiv, müzikologlar, etnomüzikologlar, folklorcular, etnokoreograflar, müzisyenler, araştırmacılar, gezginler, meraklılar ve en önemlisi insanlık için önemli bir kültürel miras niteliği taşımaktadır. 

 

Galeri

Menüyü Kapat